Byg en modstrømskøler

Her kommer der en vejledning til hvordan du kan bygge din egen modstrømskøler… Jeg har fundet inspiration til at bygge køleren på håndbrygforum. Så der ryger lige noget credit af sted til de gode folk derinde 🙂

Du skal bruge følgende materialer til en modstrømskøler på 5 meter.

5 meter kobberrør Ø 10 mm. Bauhaus 3243586A
5 meter armeret slange indvendig Ø 19 mm. Biltema 259070
2 stk slangenippel 1/2″ x 3/4″. Biltema 254356
2 stk kompressions nippel 10mm-1/2. vvs-eksperten.dk 044060118
2 stk t-stykke (tee) 1/2″ galvaniseret. vvs-eksperten.dk 000130404
2 stk Galvaniseret brystnippel 1/2″ vvs-eksperten.dk 000280404
2 stk spændebånd der passer uden på slangen.
2 stk vandhanekobling 1/2″. Biltema 14011
2 ruller paktape. vvs-eksperten.dk 271401012
nogle strips
evt. 4-5 meter installationskabel 1.5 kvadrat

Hvis du vil lave en mere lækker udgave kan du opgradere t-stykkerne, brystnipler og vandhanekobling til messing. Det gør den ca. 60 kr. dyrere. Til gengæld bliver den pisseflot.
2 stk T-stykke (tee) 1/2″ messing. vvs-eksperten.dk 048130104
2 stk Brystnipler 1/2″ messing vvs-eksperten.dk V048280104
2 stk Hanekobling messing. Harald Nyborg 9033

Du kan også vælge at bruge nippelrør i stedet for brystnipler. F.eks. . Fordelen ved brystnipler, er at de kan monteres med en svensknøgle. Nippelrør 1/2″ x 1/2″ messing. vvs-eksperten.dk 048403004. Peronligt synes jeg at det er lidt pænere med nippelrør, men det kræver en vandrørstang at montere dem.

kobber   

Fandt noget kobberrør på den blå avis. Det kostede 30 kr. pr. meter. Købte ca. 11 meter, så jeg kunne bygge to kølere 🙂 Alternativt kan du købe 5 meter kobberrør i Bauhaus. Det koster omkring 220,- hvilken er en meget rimelig pris. Du kan evt. også forhøre dig hos en skrothandler. Hvis du køber kobberrør i metermål hos f.eks. vvs eksperten, så køb 5.5 meter. Så er du fri for at skulle skære noget af slangen (se længere nede).

Hvis du vil lave en længere køler, så skal du blot købe Biltema slange 259071. Den er 10 meter. Ellers er det samme komponenter. Vil dog gerne advare mod at lave den for lang, med mindre du bruger pumpe. Min køler er ca. 7 meter og den køler mere end rigeligt. Faktisk så meget at jeg ikke behøver skrue helt op for kølevandet. Så hvis du som jeg blot lader urten løbe igennem alene ved tyngdekraften, ja så burde 5 meter være fint. Med mindre at dit kølevand er lunkent 😉

Det er også muligt at bygge køleren i 12 mm kobberrør. Du skal så blot købe kompressions niplerne i 12mm. Den kølerne måske ikke helt så effektivt som i 10 mm rør, men til gengæld løber urten noget hurtigere igennem. For at kompensere kan du evt. lave køleren lidt længere. Har dog ikke nogen erfaring med at bygge den i 12 mm rør.

Start med at rette kobberrøret ud så det er nogenlunde lige. PAS PÅ at du ikke får lavet et knæk på røret. Det kan stort set ikke rettes ud igen. Sæt strips på for hver 20-30 cm. Stripsene er for at få kobberrøret til at holde lidt afstand til slangen, således at røret ikke ligger sig helt op ad slangen. Undlad at sætte strips på de første 30 cm i hver ende af røret. Klip det overskydende strips af.

Træk slangen uden på røret. Det er nemmest hvis der er en der skubber og en der trækker. Man kan godt gøre det alene hvis man er forsigtig. Bare pas på du ikke får flyttet for meget på stripsene. Smør evt. lidt sæbe uden på kobberrøret eller blæs trykluft ind i slangen samtidig. Så går det lidt nemmere. Skær den overskydende slange af. Der skal ca. være 20 cm frit kobberrør i hver ende.

Find et eller andet som du kan sno slange og rør omkring. Det skal ca. have en diameter på på 25-30 cm. Vær omhyggelig og få lagt snoningerne helt op ad hinanden. Inden du snor rør og slange kan de god betale sig at tape rør og slange sammen i hver ende. Så er du sikret mod at slangen glider uden på røret mens du snor. Hvis den glider risikerer du at der 10 cm frit kobberrør i den ene ende og 30 i den anden. Du skal ikke sno de yderste 20-30 cm i hver ende af røret.

Stips nu slangen sammen flere steder, så den ikke kan rulle ud igen eller sidder løst. I stedet for strips kan du også bruge noget almindeligt 1,5 kvadrat installationskabel til at binde slangen sammen med. Hvis det skal se rigtig godt ud, afisolerer du først installationskablet med en hobbykniv. Pas på nallerne.

Saml nu t-stykker med slangenipler og nippelrør (alternativt brystnippel). Du skal vikle paktape rundt om gevindet inden du samler. Der skal en hel del mere til end man lige tror. Selv om det ser ud af alt for meget, så skal du ca. regne med 25 runder paktape. Sørg for at du får det lagt pænt på. Det skal gerne gå lidt stramt, så man er sikker på at det er tæt.

Når du har samlet t-stykkerne skal du skrue omløberen og skæreringen af kompressionsniplerne. Sæt spændebåndende løst på slangen inden du sætter t-stykkerne på. Sæt nu forsigtigt t-stykkerne på kobberrøret. Det er vigtigt at kobberrøret er nogenlunde lige da det ellers er svært at sætte t-stykkerne på uden at kobberrøret bliver ridset.

Skub t-stykkerne så langt ind at du kan sætte slangen uden på slangeniplerne. Sæt spændebånd uden på slange og spænd dem til.

Sæt skærering og omløber på kompressionsniplerne og spænd dem til. Stram dem godt til. De skal ikke knokkel-spændes helt vildt.

Skru nu vandhane koblingerne på nippelrørene. Her behøves ikke paktape, da der sidder en gummipakning i bunden af koblingen. Sæt vandtryk på og test at det hele er tæt. Første gang man bruger den med varm urt, skal man muligvis lige stramme spændebåndene en ekstra gang da det varme vand godt kan gøre slangen lidt blød, så den derfor ikke sidder helt tæt. Hav derfor lige en skruetrækker ved hånden de første par gange du bruger den.

Sørg for at få skyllet køleren godt igennem inden du bruger den først gang. Køleren fungerer ved at du sender den varme urt ind i gennem det øverste kobberrør. Dit kølevand skal du sende ind i slangen i den modsatte ende af hvor den varme urt kommer ind. Deraf navnet modstrømskøler. Hvis det er sådan at du kommer til sende kølevandet ind i samme ende som urten, så køler den ikke særligt effektivt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-spam image